top of page

INVESTIGA.EDU

Aprenent ciència des de la proximitat

Investiga.edu és un programa d’innovació educativa que desenvolupa a les comarques de Lleida amb l’objectiu de divulgar la ciència en entorns rurals.

El projecte va ser impulsat per l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Historic i va iniciar-se el curs 2020-2021. En vista del seu creixement, després de dos cursos l’any passat Investiga.edu va passar a ser gestionat pel Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona.

​

El programa es basa en el disseny i realització de projectes de recerca escolar al voltant de l’arqueologia, la paleontologia i la geologia per investigar jaciments arqueològics i paleontològics de l’entorn proper de les escoles i instituts participants vinculats als Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

​

Investiga.edu està promogut pel Departament de Prehistòria de la UAB i compta amb el suport de la Fundación Española  para la Ciencia y la Tecnología. Aquest projecte també compta amb el suport de les persones investigadores i grups de recerca dels jaciments que es treballen amb l’alumnat participant. El programa té com a objectius portar la recerca universitària directament a les aules i fomentar vocacions científiques des de la infància i adolescència.

​

Investiga.edu és un programa d'innovació educativa que es realitza en el marc del projecte “Campus Jove d'Arqueologia – Investiga.edu” (FCT-21-17031) i està promogut per la Universitat Autònoma de Barcelona amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació. El projecte actual integra les experiències ja realitzades durant els dos cursos anteriors (FCT-19-15384 i FCT-20-16064) en diversos centres educatius de les comarques del Pirineu i Prepirineu català.

què fem

QUÈ FEM?

Investiga.edu” es fonamenta en el disseny i realització de projectes d’investigació escolar vinculats a l’arqueologia, la geologia i el medi ambient i paisatge de l’entorn local de cada centre educatiu participant, seguint la metodologia del treball per projectes.

​

D'aquesta manera, Investiga.edu proposa un apropament a la ciència des del territori proper i potenciant un treball interdisciplinari i globalitzat que afavoreixi l’aprenentatge competencial de l’alumnat.

​

​

​

​

PROJECTES

PROJECTES

Roca dels Bous.gif

Escola Dosrius
curs 21/22

L'alumnat de Cicle Superior de l'Escola Dosrius de Camarasa, amb l'assessorament del Centre d'estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPArq-UAB) investiga el jaciment paleolític de la Roca dels Bous, a Sant Llorenç de Montgai, situat a pocs quilòmetres de l'escola

Restes abric pizarro.jpg

Escola de Tartareu
curs 21/
22

Els nens i nenes de l'escola de Tartareu, amb l'assessorament del Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPArq-UAB) investiguen el jaciment arqueològic de l'Abric Pizarro, molt proper al centre.

Escola Els Raiers
curs 21/
22

L'alumnat de Cicle Superior de l'Escola Els Raiers de La Pobla de Segur, amb l'assessorament i el suport del Geoparc Orígens, investiga la mineria al Pirineu tot centrant-se en l'explotació de la sal al poble de Gerri de la Sal. 

Observació fòssils.jpg

Escola Valldeflors
curs 21/
22

Les dues classes de cinquè de primària de l'Escola Valldeflors de Tremp, amb l'assessorament i el suport del Geoparc Orígens, investiguen la geologia de la Conca de Tremp posant especial atenció als fòssils marins que s'hi poden documentar i la informació que ens aporten. 

Institut-escola d'Oliana
curs 21/
22 

Els nens i nenes de Cicle Superior de l'Institut-escola d'Oliana investiguen la transformació del paisatge del seu entorn al llarg del temps utilitzant les eines de la paleontologia, l'arqueologia i la biologia.

Institut-escola d'Oliana
curs 21/
22 

Els nois i noies de 1r d'ESO de l'Institut-escola d'Oliana investiguen l'enterrament de la Cova de Montanissell i la informació que mitjançant l'arqueologia podem saber de les vuit persones que hi van ser enterrades durant l'Edat del Bronze.

Escola Sant Miquel
curs 21/
22

Els nens i nenes de l'escola Sant Miquel de Peramola estan investigant, dins el seu projecte d'escola "El bosc habitat", els ocells del seu entorn.

Escola Miret i Sans
curs 21/
22

L'alumnat de Cicle Mitjà i Cicle Superior de l'escola Miret i Sans d'Organyà investiga, amb l'assessorament del Geoparc Orígens i del Centre Dinosfera, els dinosaures de Coll de Nargó.

Escola Sant Climent
curs 21/
22

Els nens i nenes d'educació infantil i primària de l'escola Sant Climent de Coll de Nargó investiguen "La senyora de les muntanyes", una dona que va ser enterrada fa milers d'anys amb set persones més a la Cova de Montanissell.

IMG_8814.JPG

Escola Àngel Serafí
curs 21/
22 - 22-23

Els nens i nenes de P5 de l'escola Àngel Serafí de Sort, en el marc del seu projecte de curs sobre la Prehistòria, es converteixen en arqueòlegs i arqueòlogues per investigar el jaciment de l'Abric de les Obagues de Ratera, al Parc Nacional d'Aigüestortes, amb l'assessorament del Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya.

Escola La Closa
curs 21/
22

L'alumnat de tercer de primària de l'escola La Closa d'Esterri d'Àneu investiguen les roques i minerals del Pirineu, parant especial atenció a les roques que podem trobar al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i a l'ús que els humans fem dels minerals.

COVA SARDO (1)_edited.jpg

Escola Ribagorçana
curs 21/
22

L'alumnat de 6è de l'Escola Ribagorçana, a Pont de Suert, investiguen la Cova del Sardo, un jaciment situat al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Per a fer-ho, compten amb l'assessorament del Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya.

Escola Arrels
curs 21/
22

L'alumnat de 2n d'ESO de l'Escola Arrels de Solsona investiga, en el context de l'assignatura optativa d'arqueologia i amb el suport del Centre d'Estudis Lacetans i del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, el jaciment ibèric del Castellvell.

IMG_5608.HEIC

Escola Sant Climent de Coll de Nargó 
curs 22/23

L'alumnat de tota l'escola investiga, amb l'assessorament del Geoparc Orígens i del Centre Dinosfera, els dinosaures de Coll de Nargó i treballa l'Exposició "Que tenim sota els peus: les cinc grans extincions massives de vida" de la Xarxa de Museus de l'Alt Pirineu i Aran.

IMG_3739.HEIC

Escola Miret i Sans Organyà curs 22/23

L'alumnat de Cicle Mità i Superior investiguen "La senyora de les muntanyes", una dona que va ser enterrada fa milers d'anys amb set persones més a la Cova de Montanissell.

810faf3c-218d-49ce-a45b-df6faa699060.jpg

Escola Escola Ribagorçana 
curs 22/23

L'alumnat de 6è de l'Escola Ribagorçana, a Pont de Suert, investiguen riversos jaciments relacionats am "El Pastoralime" al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Per a fer-ho, compten amb l'assessorament del Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya.

70a239ec-8195-4e4d-b9e9-2979029604b9.jpg

Escola La Closa
curs 22/23

Els nens i nenes de Cicle Mitjà i Superior, en el marc del seu projecte de curs "de les coves als castells",  investiguen el jaciment de l'Abric de les Obagues de Ratera, al Parc Nacional d'Aigüestortes, amb l'assessorament del Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya. Comptem amb el suport del CDA de les Valls d'Àneu i l'Ecomuseu.

IMG_5800.HEIC

Escola Els Raiers
curs 22/23

L'alumnat de Cicle Superior de l'Escola Els Raiers de La Pobla de Segur, amb l'assessorament de l'arqueòloga Maite Arilla (IPHES), investiga el jaciment neandertal de La Cova de les Llenes.

78D1D194-39BA-417E-9609-EEF9C222F8C6.jpg

Escola Dosrius
curs 22/23

L'alumnat de Cicle Superior de l'Escola Dosrius de Camarasa, amb l'assessorament del Xavi Mir, geòleg del Geoparc. Ha investigat les icnites del jaciment paleontològic de la Massana amb la col·laboració de Geoparc Orígens.

AA77D9D5-9FDD-45B1-9FAA-0CB3B3DD6404.jpg

INS Vedruna
curs 22/23 

L'alumnat de 1r d'ESO de l'escola Vedruna de Puigcerdà investiga el jaciment iberoromà "el Castellot de Bolvir" amb l'assessorament de l'investigador Oriol Olesti del Campus Arqueològic de la Cerdanya.

IMG_5825.HEIC

IES Els Planells
curs 22/23

L'alumnat d'ESO de l'institut els Planells d'Artesa investiga el jaciment de La Roca dels Bous amb l'assesorament científic de Susanna Vega, investigadora del CEPAP-UAB.

IMG_6909.HEIC

Escola Ribagorçana CI
curs 21/
22

L'alumnat de CI de l'escola Ribagorçana ha investigat els jaciments Paleontològics d'Areny de Noguera amb l'assessorament  científic del Geoparc Orígens.

002D6EDC-ECF5-479E-8322-D8BD985CAFAB.jpg

Escola Ulldemolins
curs 22/23

L'alumnat de tota l'escola investiga, amb l'assessorament d'Anna Berrocal i Raquel Piqué (UAB), el jaciment de les Coves del Fem, a la serra del Montsant.

COL·LABORADORS

COL·LABORADORS/ES

Investigadors i investigadores de referència

  • Aitor Burguet Coca: arqueobotànic,  Institut de Paleoecologia Humana i evolució social (IPHES)

​

  • Núria Armentano Oller: antropòloga física, directora del Laboratori de Paleopatologia del Museu Arqueològic de Catalunya.

​

  • Susana Vega Bolívar: arqueòloga, del Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic (UAB)

​

  • Maite Arilla: Institut de Paleoecologia Humana i evolució social (IPHES).

​​

  • Raquel Piqué: arqueobotànica, Departament de prehistòria.

​

  • Xavier Mir: geòleg, assessor científic del Geoparc Orígens.

​

  • Àngel Galobart: paleontòleg, cirector del Museu de la Conca Dellà i del Centre Dinosfera.

​

  • Emengol Gassiot: arqueòleg, investigador del Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya.

​​

  • Oriol Olesti: Departament de Ciències de l'Antiguitat i l'edat mitjana (UAB)

​

Centres i institucions col·laboradores

Logo parc nacional.png
Logo CEPArq-1.jpg
geoparc_logo_marca_color_transparent.png
Logo CEL.png
logo_GAAM.JPG

CONTACTE

Et respondrem el més aviat possible!

CONTACTO
bottom of page